Ozvučenje za velike prostore

Ozvučenje za velike prostore

Kada se organizuju značajne manifestacije na otvorenom prostoru ili događaji u velikim halama posebno važnu ulogu ima ozvučenje. Uglavnom se u ovim situacijama ozvučenje iznajmljuje, a već smo pisali o tome zašto je ovo bolja opcija. Međutim, kada je u pitanju veliki objekat ili otvoreni prostor uobičajeni paketi opreme za iznajmljivanje neće biti odgovarajući, već je u ovom slučaju najbolje rešenje audio komercijalni sistem.

zurka na otvorenom

Kakav je to komercijalni audio sistem ozvučenja?

Komercijalni audio sistem ozvučenja ima dve osnovne funkcije:

  • Primarna funkcija ovih sistema je da informišu ili upozore prisutna lica o bitnim informacijama u nekim vanrednim situacijama, poput požara ili drugih situacija koje zahtevaju hitnu evakuaciju.
  • Sekundarna funkcija se odnosi na učobičajene i normalne uslove u kojima se ovi sistemi koriste za emitovanje ambijentalne muzike ili čak reklamnog sadržaja.

Na osnovu njihove osnovne i sekundarne namene možete zaključiti da ove sisteme često srećete u svakodnevnom životu, bez da obratite posebnu pažnju na njih. Oni su instalirani u mnogim javnim prostorima poput škola, bolnica, autobuskih i železničkih stanica, aerodroma, kao i poslovnim objektima i restoranima.To su objekti u kojima zbog velike površine nije moguća upotreba klasičnog ozvučenja.

Prednosti iznajmljivanja audio komercijalnih sistema ozvučenja

  • Distribucija audio signala na većim dužinama

Osnovna prednost komercijalnih sistema u odnosu na klasična ozvučenja je u načinu funkcionisanja. Klasična ozvučenja zvučnicima šalju audio signale niske voltaže, a jake struje što zahteva kabl sa debljim jezgrom što su zvučnici na većoj udaljenosti. S druge strane, komercijalni sistemi koriste posebna pojačala, koja šalju signal slabije struje, a znatno veće voltaže – 25V, 70V i 100V. To omogućava upotrebu kablova većih dužina sa tanjim jezgrom i znatno nižim troškovima iznajmljivanja ozvučenja kod većih instalacija.

  1. Veći broj zvučnika

Komercijalni sistemi omogućavaju i povezivanje mnogo većeg broja zvučnika nego što je to slučaj sa klasičnim ozvučenjem. Razlog se krije u tome što oni nemaju problem sa impedansom pod opterećenjem. Jedino što je bitno da ukupna snaga povezanih zvučnika ne prelazi snagu pojačala. Stoga se najčešće ostavlja od 10% do 20% prednosti snage pojačala u odnosu na ukupnu snagu svih zvučnika, kako bi se obezbedila pouzdanost sistema.

  1. Integracija sa drugim sistemima 

Mogućnost integracije sa drugim sistemima još jedna je velika prednost komercijalnih sistema. Ona je u vezi sa primarnom i sekundarnom funkcijom ovog tipa ozvučenja za iznajmljivanje. U prvom slučaju kada treba da upozori ljude na neku vrsu opasnosti, moguće ga je povezati sa sistemom za detekciju požara u javnim objektima. U slučaju opasnosti, automatski bi se oglasila sirena ili unapred snimljena govorna poruka.

Kada govorimo o sekundarnoj funkciji, tada postoji mogućnost povezivanja sa brojnom dodatnom opremom poput predpojačala za povezivanje većeg broja mikrofona, audio plejera, tjunera, telefonskih interfejsa i drugih elemenata.

Dakle kada vam je potrebna instalacija većeg broja zvučnika, na velikoj površini najpozdanije rešenje je iznajmljivanje komercijalnog sistema ozvučenja. To je najjednostavnije i veoma pristupačno rešenje u ovakvim situacijama. Ukoliko vas brine montaža celokupnog sistema, ona je uglvnom za objekte i događaje koji su u Beogradu uračunata u cenu iznajmljivanja ozvučenja. Što je najvažnije, pouzdanost ovog sistema je na veoma visokom nivou, te možete biti sigurni da čitav trud uložen u organizaciju vašeg događaja neće pokvariti problemi sa ozvučenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *