Da li mikseta i pojačalo zajedno moraju da budu deo ozvučenja za iznajmljivanje?

Da li mikseta i pojačalo zajedno moraju da budu deo ozvučenja za iznajmljivanje?

Pisali smo o tome koji sve uređaji mogu da čine jedan komplet za iznajmljivanje ozvučenja. Naravno, svima su zvučnici prva asocijacija kada govorimo o ozvučenju, međutim dilema nastaje kada su u pitanju pojačalo i mikseta. Postavlja se pitanje da li je potrebno iznajmiti oba uređaja ili je dovoljan samo jedan? Zato, prvo treba da objasnimo koja je funkcija i uloga oba, kako bismo mogli da dođemo do pravog rešenja.

Šta je pojačalo, a šta mikseta?

Najjednostavnije rečeno mikseta predstavlja uređaj koji sabira i meša signale. Ona je u stvari predpojačalo koje može da ima mnogo ulaza. Može da bude dvokanalna, trokanalna ili petokanalna. Dok desetokanalne miksete spadaju u red visoko kvalitetnih studijskih mikseta. Ako je mikseta predpojačalo koje sabira i meša signale, šta je onda pojačalo? Pojačalo je elektronski sklop čija je osnovna funkcija da pojača jačinu zvučnog signala. Što se moglo naslutiti i na osnovu samog imena, zar ne?

 

Dve bitne karakteristike pojačala su snaga i broj ulaza. 

Mikseta & pojacaloZa snagu je bitno naglasiti da zvučnici koji su deo komercijalnih audio sistema imaju manju efikasnost od klasičnih kućnih audio sistema, jer nastaju gubici na transformatorima koji se nalazi na svakom od zvučnika. Iako kvalitetniji zvučnici poput RFC modela imaju efikasnije transformatore, ipak pri odabiru pojačala treba uračunati i te gubitke i iznajmiti 30% do 40% jače pojačalo, kako bi se postigle optimalne performanse. 

 

Što se tiče broja ulaza, bitno je napomenuti da komercijalni audio sistemi proizvode mono zvuk, te ukoliko je potrebno povezati neki stereo izvor, potrebno je pojačalo koje ima bar dva ulaza. Savremena pojačala uglavnom imaju više od jednog ulaza i mogu jednostavno da konvertuju stereo u mono zvuk, što kod jednostavnijih sistema eliminiše potrebu za miksetom. 

Tu dolazimo do uloge miksete u paketima za iznajmljivanje ozvučenja

Mikseta prespaja dva kanala i treba da učini da oba ulaza budu bez prekida, kao i da ih izmeša. Što znači, da je jedna od funkcija miksete da obezbedi da ne dođe do prekida zvuka. Pored toga ona omogućava da se jedan govornik isključi, a drugi uključi, kao i da se sluša istovremeno više kanala, zahvaljujući preklopniku. 

Takođe, na mikseti se može podesiti nivo jačine glasa, boja glasa, basovi, eho i još dosta toga. Posebno važnu ulogu ima na koncertima, jer obezbeđuje da se svi instrumenti kao i pevači jednako dobro čuju. Dakle, na mikseti se određuje pravi balans između njih.

Iznajmljivanje pojačala i miksete u paketu?

Možemo da zaključimo da je osnovna uloga pojačala da obezbedi jačinu zvuka, dok funkcija miksete podrazumeva sabiranje i mešanje signala iz više izvora, uz fina podešavanja zvuka i pronalaženje pravog balansa. Danas se na tržištu mogu pronaći pasivne i aktivne miksete. Pasivne miksete nemaju pojačalo, te je uz nju potrebno posebno iznajmiti pojačalo, dok aktivne imaju. Obe miksete imaju dobre i loše i strana i svaka može biti pravi izbor za određenu namenu. Baš kao i pojedine vrste pojačala koje vrše i određene funkcije miksete. Dakle, sve zavisi od toga kakvu vrstu proslave ili događaja organizujete i na kom mestu. Ukoliko i dalje imate dilemu, šta vam je tačno potrebno, odgovor možete pronaći u Beogradu od ljudi koji se bave iznajmljivanjem i montažom ozvučenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *