Karakteristike ozvučenja u Beogradu i Srbiji – Deo 1

Karakteristike ozvučenja u Beogradu i Srbiji – Deo 1

Bilo da ste potpuni laik, neko ko se samo povremeno bavi iznajmljivanjem ozvučenja,  ili neko kome je ozvučenje sastavni deo posla, upoznati ste sa terminologijom. Bar ponekad je svako od vas čuo za aktivne i pasivne kutije zvučnika, bas-binove, miksete, mikrofone itd. Ono što je sasvim jasno je da, osim onih kojima je iznajmljivanje i upotreba ozvučenja sastavni deo posla, retko ko poznaje terminologiju u potpunosti. Zato smo mi tu da ukratko kažemo ponešto o svemu tome. Kako zbog same informisanosti, tako i jer će Vam to pomoći pri izboru samog ozvučenja koje ćete iznajmljivati u skladu sa različitim potrebama. U slučaju da Vam informacija ustreba, biće Vam drago da ste pročitali naše tekstove o karakteristikama ozvučenja. Za početak, reći čemo nešto o vrstama zvučničkih sistema ozvučenja.

Ozvučenje za iznajmljivanje– Aktivni zvučnički sistemi; Pasivni zvučnički sistemi; Zvučnički sistemi sa pojačalom; Hibridni zvučnički sistemi

Pasivni zvučnici

Kod pasivnog zvučnika, u početku slab signal se pojačava spoljašnjim pojačalom. Zatim se takav zvuk šalje ka pasivnoj skretnici, gde se deli na frekventne opsege prilagođene zvučnicima, a zatim prosleđuje i odgovarajućim zvučnicima. Na ovaj način funkcioniše recimo većina kućnih ozvučenja, tako da ste verovatno imali dodira sa istim, bilo da ste to ozvučenje kupovali ili iznajmljivali.

Zvučnici sa pojačalom

 

SM ozvučenje za iznajmljivanje poseduje i aktivne i pasivne zvučničke kutije
SM ozvučenje za iznajmljivanje poseduje i aktivne i pasivne zvučničke kutije

Kod zvučnika sa pojačalom, princip rada je jako sličan pasivnim zvučnicima. Osnovna razlika, koja se sreće i u samom nazivu ovog elementa ozvučenja, jeste da ovaj poseduje pojačalo. Dakle signal koji kreće ka zvučnicima, ne ide preko spoljašnjeg pojačala, već se pojačava preko samog pojačala ugrađenog u zvučnik. Ovaj sistem može se recimo pronaći pri pojačavanju zvuka prenosnih audio jedinica.

 

Aktivni zvučnici

Kada govorimo o sistemu ozvučenja sa kompletno aktivnim zvučnicima, oni funkcionišu na način da svaki zvučnik ima sopstveno pojačalo. Za razliku od pasivnog zvučnika, gde se signal deli na frekventne opsege prilagođene zvučnicima preko pasivne skretnice, ovde se signal deli preko aktivne skretnice. Otuda i naziv aktivni zvučnici, aktivni zvučnički sistem ili, kako se u narodu često može čuti, aktivne kutije zvučnika. Od aktivne skretnice, signal dalje putuje ka pojačalima povezanim za zvučnike. Ovakav sistem povezivanja i prenosa zvuka srećemo na primer kod profesionalnih  koncertnih audio sistema.

 Hibridni zvučnički sistemi

koja god kombinacija ozvučenja da Vam je potrebna za iznajmljivanje, SM ozvučenje Vam izlazi u susret!
koja god kombinacija ozvučenja da Vam je potrebna za iznajmljivanje, SM ozvučenje Vam izlazi u susret!

Kao što samo ime kaže, ovo je neka vrsta kombinovanja prethodnih vrsta zvučnika, što se često sreće pri iznajmljivanju ozvučenja, pogotovo u Beogradu, sa toliko različitih vrsta manifestacija. Kompanija koja se bavi izdavanjem ozvučenja mora izaći u susret različitim potrebama klijenata, pa tako i SM ozvučenje ima sluha za trendove u svetlu unapređenja kvaliteta zvuka. Zbog toga imamo nekoliko paketa ozvučenja u ponudi (Komplet I, Komplet II i Komplet III) Naši stručnjaci, u skladu sa željom klijenta, mogu objasniti karakteristike svih vrsta ovzučenja koje iznajmljujemo i preporučiti optimalnu kombinaciju za događaj koji klijent organizuje.

Što se tiče opisa hibridne vrste zvučničkog sistema, primer je recimo sistem povezivanja tri zvučnika preko dva unutrašnja pojačala. Zvučni signal dolazi do aktivne dvosistemske jedinice, odakle se signal deli, najčešće, na dva opsega- niskofrekventni i visokofrekventni. Odatle, niskofrekventni opseg putuje do niskofrekventnog zvučnika, koji je povezan na svoje pojačalo. Srednje i visokofrekventni signal, sa druge strane, putuje do zajedničkog pojačala, odakle se deli novom, pasivnom skretnicom drugog reda, na dva opsega.

Zaključak- Šta Vi treba da znate o ozvučenju koje iznajmljujemo?

Ovaj članak Vas je uputio u osnovne karakteristike zvučničkih sistema, da uđete u suštinu onoga šta se danas u Srbiji i Beogradu najviše iznajmljuje. Samim tim, imate u vidu i šta SM ozvučenje nudi za iznajmljivanje, sad kad smo Vam otkrili razliku aktivnih i pasivnih kutija. Sve ovo, ne morate pamtiti. Dovoljno je da imate osnovnu informaciju. Naše usko stručno osoblje će Vam rado objasniti sve što treba da znate. Uz preporuku koje ozvučenje je najoptimalnije da iznajmite, kako po pitanju cene, tako i po pitanju kvaliteta.

SM ozvučenje nudi samo najbolji kvalitet, uz neke od najnižih cena na tržištu. Ukoliko se ukaže potreba za iznajmljivanjem vrhunskog ozvučenja za razuman novac, kontaktirajte nas, i dobićete ozvučenje sa garancijom kvaliteta potvrđenom više stotina puta od zadovoljnih klijenata!

U narednom tekstu, govorićemo nešto više o kvalitativnim i cenovnim razlikama aktivnih i pasivnih zvučmničkih kutija. Pratite objave SM ozvučenja i dalje, a mi ćemo nastaviti da Vas informišemo o karakteristikama ozvučenja. Svesni smo koliko podvala na tržištu ima uzrokovanih nedovoljnim poznavanjem ozvučenja. Rešili smo taj tabu razbijemo i da Vam prepustimo da sami, ili uz pomoć stručnog osoblja SM ozvučenja, prepoznate koje ozvučenje je dovoljno kvalitetno za Vas, odnosno za  manifestaciju koju organizujete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *