Iznajmljivanje ozvučenja: oprema

Iznajmljivanje ozvučenja: oprema

Organizujete neki važan događaj i shvatili ste da je mnogo povoljnije da iznajmite ozvučenje, nego da ga kupite, te sada samo treba da odlučite šta vam je potrebno. Ozvučenje za iznajmljivanje možete sigurno pronaći u Beogradu, a čak i izvršiti online rezervaciju. Uglavnom je oprema grupisana po paketima i u nastavku će biti prikazani uređaji koji ih čine.

Mikseta i mikrofon

Osnovni uređaj u svakom paketu za iznajmljivanje ozvučenja je svakako zvučnik. 

Jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih brendova opreme za ozvučenje je sigurno RCF, koji je nastao još davne 1949 godine, a prvi proizvodi koji su se pojavili pod ovim nazivom bili su mikrofon i zvučnik. Danas je RCF sinonim za dobar zvuk, a jedan od najpopularnijih modela u paketima za iznajmljivanje je zvučnik RCF 725, koji može biti aktivnan i pasivan. Aktivni zvučnici imaju u sebi već ugrađeno pojačalo, te se mogu povezati direktno na miksetu, dok je za pasivne zvučnike potrebno i pojačalo. Ova vrsta zvučnika posebno je pogodna za audio instalacije u klubovima i muziku uživo.

Kada su u pitanju zaista velika okupljanja, koja podrazumevaju i do 1500 ljudi tada su nabolje rešenje za ozvučenje RCF HDL zvučnici. Oni obezbeđuju da se kvalitet zvuka ne menja čak ni posle 100m, a snaga celog sistema je 8200w. Ovo važi kako za zatvorene, tako i za otvorene prostore.

Mikseta, kao obavezan deo ozvučenja za iznajmljivanje

Mikseta je u stvari predpojačalo koje sabira i meša signale. Na mikseti se podešavaju finese i pravi balans zvukova svih instrumenata i glasova, tako da muzika bude što prijatnija i zvuk što kvalitetniji. Danas miksete imaju mnogo funkcionalnosti, a razlikuju se po broju ulaza, te mogu biti dvokanalne, trokanalne, petokanalne, a postoje i desetokanalne, koje se često nalaze u ozbiljnijim paketima za iznajmljivanje ozvučenja. Jedan od najkvalitetinijih brendova kada su miksete u pitanju je Powermate. Trenutno najjači kompaktni mikser na svetskom tržištu je model Powermate 3, sa ukupnom snagom od 2000v i samo 9kg težine. Zbog svojih izvanrednih performansi predstavlja idelan izbor za sve profesionalne primene u kojima je potrebno samo nekoliko kanala, ali visokog audio kvaliteta.

VIDEO: https://youtu.be/vzEUv6zLZhw 

Opis: Mikseta Powermate 3

Neki paketi za iznajmljivanje ozvučenja podrazumevaju i mikrofon

Još jedan od elemenata ozvučenja je mikrofon. Bez obzira da li su u pitanju događaji na kojima nastupa bend, DJ ili manifestacije sa voditeljima, mikrofon je neophodan. Najpoznatiji i naprodavaniji model vokalnog mikrofona na svetu je Shure SM58. Podešen je da naglasi toplinu i jasnoću lead i back vokala i kao takav odličan je za nastupe uživo ili konferencije. U frekvencijskom opsegu potpuno je prilagođen prenosu i reprodukciji ljudskog glasa, ali i se može koristiti i za ozvučenje instrumenata.

Bas binovi, dopunski deo kvalitetnog ozvučenja

Za događaje na kojima bendovi nastupaju uživo, dopunski deo kvalitetnog ozvučenja su bas binovi. Oni su posebno značajni za instrumente poput bas gitare i kontrabasa, jer obezbeđuju da se i dublji tonovi jednako dobro čuju kao viši. Poput ostalih zvučnika i bas binovi marke RCF su jedni od najkvalitetnijih, te su upravo RCF 8003 čest izbora poslodavaca za iznajmljivanje ozvučenja.

U dogovoru sa preduzećem za iznajmljivanje audio opreme možete napraviti kombinaciju ovih elemenata u skladu sa vašim potrebama i na najbolji način obezbediti kvalitetno i pouzdano ozvučenje za svoj događaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *